Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Biciklistička staza Mala Bosna – Subotica: potreba bez rješenja u najavi

Predsjednik Savjeta MZ Vinko Stantić navodi kako je normalno da je cesta koja povezuje dva velika grada i vodi do granice frekventna, ali i da nije normalno da u 21. stoljeću kraj takve ceste nema biciklističke staze te da nije ni u planu

Nedavno je na Somborskoj cesti život izgubio biciklist iz Male Bosne. Prije nekoliko mjeseci također je stradao biciklist na ovoj cesti, sa salaša između Male Bosne i Subotice. I nisu ovo jedini slučajevi – stanovnici Male Bosne kažu da ovdje redovito godišnje život izgubi jedna do dvije osobe te da je u posljednjih dvije godine čak petero biciklista poginulo na dionici Mala Bosna – Subotica!

Iako je u pitanju magistralna cesta s velikom frekvencijom i motornih vozila i biciklista zbog gustoće naseljenosti oko nje, biciklističke staze nema.

Izrada studije

Mnogi su stanovnici ovog prigradskog naselja udaljenog svega desetak kilometara od grada zbog opasnosti i straha zbog nesigurne vožnje biciklom i odustali od ovog vida prijevoza. Bicikl izbjegava i Joso Sarić. Kaže, svugdje ide autom, a bicikl je vozio ranije. Vozio bi ga i dalje samo da postoji staza.

»Imamo tu neku stazu od centra sela do crkve, ali i ona je uska, ne održava se baš, a i to je staza za pješake. Nezgodno je tamo voziti bicikl. Trebala bi postojati biciklistička staza skroz do Subotice jer ovako svake godine netko od naših mještana pogine. Voze bicikl i stariji i mlađi, naročito kad je ljepše vrijeme. Što je otići biciklom do grada na posao u industrijsku zonu ili Buvljak, od kojega smo udaljeni svega 6-7 km«, kaže Sarić.

Prema njegovim riječima, ova dionica je oduvijek bila frekventna za bicikliste.

»Ranije su ljudi biciklom nosili svoje domaće proizvode na tržnicu u Suboticu. I moja mama je redovito na biciklu nosila mlijeko do grada. Toliko je biciklista bilo da je postojala utabana staza kraj puta za bicikliste. Sad tog više nema, neravan je teren i nemoguće je voziti tuda«, govori Sarić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Mala Bosna Vinko Stantić također kaže kako je problem nedostatka biciklističke staze na dionici Mala Bosna – Subotica veliki i da je rješavanje toga na vrhu prioriteta rada MZ, ali da ne mogu ništa učiniti bez pomoći nadležnih.

»Podnijeli smo zahtjev za biciklističku stazu 2019. na natječaju Europskog fonda za razvoj sela, ali nismo dobili nikakav odgovor, tj. rekli su nam dobit ćete kad dođete na red. Tražili smo odgovor na ovaj problem i iz Grada, ali kao što se vidi – ništa. MZ svake godine traži biciklističku stazu, ali izgleda da neće da ulažu novce u nas«, kaže Stantić.

Navodi Stantić i kako je normalno da je cesta koja povezuje dva velika grada i vodi do granice frekventna, ali i da nije normalno da u 21. stoljeću kraj takve ceste nema biciklističke staze te da nije ni u planu.

Opravdana očekivanja?

Do Slobodne zone Mali Bajmok biciklistička staza iz pravca grada izgrađena je prošle godine iako Zona postoji gotovo 15 godina i do nje dnevno prometuje 6.000 biciklista.

Iz Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje ipak kažu kako je za ovu godinu u planu izrada studije biciklističkog prometa kojom će biti dana analiza postojeće mreže biciklističkih staza s prijedlogom mjera za unaprjeđenje ovog vida prometa.

»Nakon izrade studije dobit će se smjernice za proširenje mreže biciklističkih staza«, poručuju iz poduzeća.

Opovrgavaju oni i tvrdnju da je ovoj mjesnoj zajednici biciklistička staza prioritet.

»Uvidom u dostavljenu listu prioriteta Javnom poduzeću za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica od strane MZ Mala Bosna, utvrđeno je da MZ Mala Bosna nije navodila kao prioritet projektiranje i izgradnju biciklističke staze od 2022. do 2026. godine, štoviše, rubrika u obrascu koja se odnosi na biciklističke staze nije ni popunjena«, navode iz poduzeća.

Položaj duž magistralnog puta

Biciklistička staza Mala Bosna – Subotica navedena je kao apsolutna potreba i u prošlogodišnjem istraživanju Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) o biciklističkim stazama u Subotici.

»Naselje Mala Bosna nalazi se na magistralnoj cesti, na kojoj su između grada i naselja još dvije gušće grupe salaša. Ova staza može i treba biti produžetak biciklističke staze u pravcu jugozapada do industrijske zone zapad. Naselje je udaljeno od centra grada oko 10 km, od Tržnog centra Mali Bajmak, odnosno od završetka biciklističke staze u pravcu sjeverozapada samo 8 km, a od Crvenog sela, u kojem se nalazi industrijska zona zapad, tek 6 km, što znači da je potpuno u dometu dnevnog kretanja biciklom. Svakako je kretanje biciklom potreba i između stanovnika dvije grupe salaša između grada i samog naselja Mala Bosna. S obzirom na položaj duž magistralne ceste, ovdje je riječ o apsolutnoj potrebi«, navodi se u istraživanju.

Kao »hitne i prijeko potrebne« staze izvan grada u istraživanju su navedene, pored one koja vodi do Male Bosne, i staza duž Aleksandrovačkih salaša, duž Bikovačke ceste te do MZ Verušić.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika